Post image for Superheldenkracht

Superheldenkracht

by Esther on 6 maart 2015

Als jij een superheld was, wat zou dan jouw superkracht zijn? En hoe zou je die inzetten als ondernemer?

Die vraag staat centraal in een artikel op een blog onder de veelzeggende hashtag #kommaarop: wat is nu je allerbeste eigenschap? Bekijk trouwens ook het filmpje van Tina Roth Eisenberg, inspirerend en de moeite waard!

Het is goed om eens stil te staan bij zo’n vraag, want in de dagelijkse drukte vergeet je gemakkelijk waar je eigenlijk voor staat en waar je kracht ligt.

Mijn superheldenkracht is openheid.

Door open te zijn en me kwetsbaar op te stellen, kom ik betrouwbaar over. Openheid van mijn kant roept openheid van de ander op. Daarmee bedoel ik niet dat ik me verplicht voel om de meest ranzige details te delen, maar dat ik laat zien dat ik een persoon ben. Een mens van vlees en bloed, met leuke en minder leuke kanten. Dat ik echt ben.

Dat geldt ook voor mijn werk. Het is bekend: mensen doen liever zaken met andere mensen dan met een winkel of merk. Dat schept vertrouwen – mits je het meent.

Openheid in mijn werk betekent voor mij een persoonlijke benadering. Rekening houden met wie er aan de andere kant van het toetsenbord zit. Dat ik het toegeef als een mogelijke opdracht te moeilijk voor me is of niet in mijn straatje past. Een klant heeft liever dat je daarover eerlijk bent, dan dat je de klus aanneemt en waardeloos werk terugstuurt. Door direct de juiste persoon op de juiste opdracht te zetten, bespaart hij tijd, geld en energie.

Openheid betekent ook: durven vragen om een langere deadline als je gewoonweg te weinig tijd hebt om aan je eigen kwaliteitsstandaard te voldoen. Overleg eerlijk met je klant en vaak blijkt er dan heus wel wat rek in te zitten. Geef toe dat je niet alwetend bent en de ander blijkt best bereid je iets uit te leggen of referentiemateriaal te sturen.

Als kind was ik stil, maar ook vaak alleen. Tegenwoordig hou ik ervan om meer te delen, maar die openheid heeft ook een schaduwkant.

Wie zich kwetsbaar opstelt, wordt snel gekwetst.

Kritiek op mijn werk voelt al snel als kritiek op mijn persoon. Open zijn over wie je bent geeft anderen ook de kans om misbruik te maken van je zwakke plekken. Toch zou ik niet anders meer willen. Het heeft me zo veel fijne contacten en mooie momenten opgeleverd.

Het blijft een worsteling om het oordeel van anderen los te laten, maar uiteindelijk zit daar juist superheldenkracht. “De kracht van kwetsbaarheid” – Brené Brown schreef een boek met die titel, dat ik binnenkort ga lezen. En ik denk dat ik er veel aan zal hebben. Want als je het overdreven Amerikaanse sausje ervan afschraapt, staat zij precies voor datgene waar ik nu mee bezig ben: open, kwetsbaar en imperfect mezelf zijn in plaats van leven naar de maatstaven van anderen.

  • Miriam

    Mooi Esther! Ook een verlangen van mij en vaak nog bang idd om gekwetst te worden. Toch ben ik ook van de openheid en oprechtheid. Het hoort bij mij. Dan ben ik ook het trouwst aan mezelf.

    • Precies, zo ervaar ik het ook. Leuk om weer contact met je te hebben!